اسکو
مرکز شهرستان: اسکو
تاریخ تاسیس: 1376
شهر اسکو در جنوب تبریز و در شمال کوههای سهند قرارگرفته و ارتفاع آن از سطح دریای آزاد حدود 1500 متر می باشد. این شهر به مانند سایر شهرهای آذربایجان، دارای تابستان کوتاه و ملایم و زمستانهای سرد و طولانی است. بارندگی آن بیشتر در فصول سرد سال بوده و تابستانهای آن خشک و گاهی با بارندگیهای رگباری همراه می باشد.
متوسط بارش سالانه 288 میلی متر است و بیشترین بارش ثبت شده در طول مدت آماری (1968 تا 1984)، 473 میلی متر در سال و کمترین بارش سالانه ثبت شده 192 میلی متر می باشد. بیشتر بارندگی ها، بهاره می باشد که حدود 5/40% بارندگیها را شامل می شود که در اوایل بهار بصورت باران و برف، در اواسط بهار بارانهای مداوم، و از اواسط خرداد به بعد معمولا بارندگیها قطع و خشکی یا کم بارانی تا اواخر شهریور ادامه می یابد.
بارندگی های تابستان که حدود 5% بارشها را شامل می شود بیشتر بصورت رگبارهای اتفاقی ست و در بعضی تابستانها ممکن است اصلا بارشی روی ندهد. بارشهای پاییزه که حدود 5/25% بارندگیهای سالانه را شامل می شود از مهر شروع می شود و در اوایل بصورت باران و در اواخر پاییز بصورت باران یا برف ریزش می کند. بارندگی های زمستانه شامل حدود 29% بارشهای سالانه بصورت برف می باشد.
اسکو منطقه ای ییلاقی با تپه ماهورهایی از بقایای آتشفشانهای سهند در دورانهای پیشین می باشد. اسکو به مناسبت واقع شدن در مسیر کوهپایه های سهند و برودت آن از یک طرف و بخارات و رطوبت دریاچه ارومیه از سوی دیگر دارای آب و هوای ملایم و مرطوب می باشد. اگر بخش مرکزی شهرستان اسکو را مبدا قرار دهیم، هر قدر بطرف مغرب (دریاچه ارومیه) پیش رویم زمین سرازیر و هوا گرمتر، و هر قدر بطرف مشرق کوههای سهند رویم، زمین سربالایی و هوا خنک تر و سردتر میگردد.
کوهستان سهند پس از سبلان یکی از بزرگترین و مهمترین برجستگیهای آذربایجان شرقی و از معروفترین کوههای آتشفشانی خاموش ایران است که در 50 کیلومتری جنوب تبریز قرار دارد و سلطان داغی در شمال کوهستان سهند و در بخش مرکزی شهرستان اسکو واقع شده است.
شهرستان اسکو فاقد جنگل طبیعی ست و وضعیت مراتع شهرستان به این شرح می باشد: الف) مراتع خوب 9500 هکتار که کل تولید علوفه سالانه آن بطور متوسط 6308 تن که برابر 24% کل مراتع شهرستان می باشد. ب) مراتع متوسط 28000 هکتار که کل تولید علوفه سالانه آن بطور متوسط 8120 تن که برابر 55% کل مراتع شهرستان می باشد. ج) مراتع فقیر 8500 هکتار که کل تولید علوفه سالانه آن بطور متوسط 340 تن که برابر 21% کل مراتع شهرستان می باشد.
آب شهرستان اسکو عمدتا از طریق منابع زیرزمینی تامین می گردد. شیوه رایج در این زمینه حفر و تجهیز چاههای عمیق و نیمه عمیق است. در ضلع شرقی دریاچه ارومیه، شور شدن آب با سرعت زیادی در حال پیشروی است. آبهای شور بطرف لایه های آبدار خشکی نفوذ و وضعیت نامطلوبی را بوجود می آورد و اگر این روند ادامه یافته و موضوع بصورت جدی پیگیری نشود، آب و خاک منطقه کیفیت خود را از دست داده و در امر زراعت و باغداری قابل بهره برداری نخواهد بود.
بخش دیگری از منابع آب مورد استفاده، جریانات سطحی منطقه است که عمده ترین آن رودخانه آجی چای و سرشاخه های آن می باشد. آب سرشاخه های شیرین این رودخانه در فصول پرآبی و بر اساس حقابه های موجود بین بهره برداران توزیع می شود. ضمنا جریان رودخانه آجی چای نیز در فصل بهار بدلیل مناسب بودن کیفیت آن برای مصارف کشاورزی مورد استفاده زارعین و بهره برداران حاشیه رودخانه قرارمی گیرد.
لینک های مرتبط:
جاذبه گردشگری اسکو :
روستای کندوان
معرفی جاذبه های گردشگری آذربایجان شرقی